HOME - Acasa ABOUT - Despre Noi ACTIVITATI - Festivals Activitati VIDEO MEMBERS - Membrii PARTNERS - Parteneri si Sponsori CONTACT

SOCIETATEA MARAMURES USA DIN DETROIT MICHIGAN
Maramures

SOCIETATEA MARAMURES - USA

- A fost infintata in Sept. 2012 la initiativa acestor oameni minunati GRUPUL DE MARAMURESENI din Detroit Michigan USA.
In fiecare an s-au organizat cate trei Festivitati - Picnic Maramuresan cu Muzica si mancare traditionala Romaneasca.
In anul 2014 au reusit sa organizeze Craciunul Maramuresan - Cu participarea grupului de Colindatori ,Ceterasul Gheorghe Din Vai , Ioan Ghereben cu Zongora , Diana Pantea si formatia.
Pe viitor ne-am propus sa organizam cat mai multe Festivitati Traditionale Romanesti si sa avem bucuria si satisfactia sufleteasca sa fim cit mai multi Romani , impreuna sa reusim sa aratam Cultura Romaneasca sa ne mandrim ca santem Romani oriunde ne-am afla in lume
Va vom tine la curent cu toate Evenimentele ce le vom organiza in pagina de Festivals-Evenimente din website. Prezentam pe scurt locurile de vis din Maramures - Romania unde sa-u nascut si au copilarit Membrii Societatii Maramures stabiliti in Detroit MI USA
Pastratori de Traditie si frumos cu efort si multa munca prin cea ce fac aici scot in evidenta tot ce are Romania mai frumos; Portul Traditional, Muzica si Mancarea Traditionala.
Maramureseni care fac cinste Romaniei
MARAMURES loc binecuvantat de Dumnezeu prin frmusetea locurilor si a oamenilor.

VASILE SIMON - Presedinte - Societatatea Maramures USA, s-a nascut in Comuna BOGDAN VODA, Maramures
DOINA SIMON - Arta Culinara - Societatea Maramures USA s-a nasut in Comuna BOGDAN VODA, Maramures

Comuna BOGDAN VODA
Bogdan Voda, asezare straveche în Maramures, tinut istoric legendar, face parte integranta din Depresiunea Maramures
Comuna este situata pe Valea Izei, în partea de sud-est a judetului Maramures,la 100 km de municipiul Baia Mare si 50 km de Sighetu Marmatiei, la o altitudine medie de 400m.
Comuna Bogdan Voda se învecineaza:
la nord, nord-est cu comuna Viseu de Jos, la est cu orasul Dragomiresti, la sud cu Comuna Ieud si la vest cu Comuna Sieu.
Aici s-a nascut si a crescut Vasile Simon , omul cu suflet mare si cu initiativa de a pune bazele acestei Societati si
Doina Simon maestra in prepararea mancarii Traditionale Romanesti specific Maramures.

IOAN PETI- Vicepresedinte - Societatea Maramures USA, s-a nascut in Satul OARTA DE SUS - Maramures
MIRELA PETI- Casier - Societatea Maramures USA, s-a nascut in Satul OARTA DE SUS - Maramures

Satul OARTA DE SUS - Apartine comunei Oarta de Jos, si este situat în partea de Sud-Vest a judetului Maramures,
la poalele dealului Magura din Culmea Codrului (Fagetului), munti ascunsi care legau Muntii Apuseni de Carpatii Orientali.
Localitatea Oarta de Sus este situata la aproximativ 55 de kilometri de Baia Mare si are o suprafata de 1359 ha.
Oarta de Sus se învecineaza la Est si Sud-Est cu localitatea Ortita, la Nord cu Stremt, la Vest cu Bicaz, iar la Sud cu Giurtelecul Hododului si Hodod (judetul.Satu Mare)
Oarta de Sus este un sat rasfirat de-a lungul a trei vai : Valea Magurii, Valea Perilor si Valea Bobotii. Partile satului si ulitele care le leaga, poarta denumiri în functie de vechime si locul amplasarii, având uneori o rezonanta arhaica:
Satu Batrân (Vale), Bichis, Deal, Bobota sau Ulita Mare.
Prima atestare documentara a localitatii dateaza din anul 1391, o diploma emisa de regele Ungariei Sigismund, care daruieste voevozilor maramureseni satele Balc si Drag si zece mosii în districtul Ardudului.
În Oarta de Sus au fost facute unele dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice din aceasta parte a tarii, care se întind pe o foarte lunga perioada de timp, din neolitic pâna în epoca feudala.
Ortanii sunt cunoscuti drept oameni destepti, cu o putere tehnica creatoare remarcabila, manifestata mai ales în perioada dintre cele doua razboaie mondiale, probabil sub influenta revolutiei tehnice americane, la care, multi orteni emigrati dincolo de Atlantic, au luat parte: mori de vânt, gatere, piua etc
De asemenea, oamenii locului sunt renumiti pentru talentul lor artistic, manifestat prin piesele folclorice inegalabile si dansul popular codrenesc dar si rafinamentul costumului popular.

MARIUS CHINDRIS - Secretar - Societatea Maramures USA, S-a nascut in IEUD- Maramures

Comuna IEUD
Este asezata pe Valea Izei, între Sighet, Viseu si Borsa.
A fost atestat documentar în anul 1365. Fost domeniu al voievodului Balc, nepotul lui Dragos Voda.
La Ieud, biserica batrâna din deal a fost construita de familia nobila locala Balea la începutul secolului XIV.
Biserica este cu aproape trei secole mai veche decât biserica de lemn din ses, a doua biserica de lemn din sat, si una dintre cele mai vechi pastrate în Maramures.
În austeritatea ei exterioara, încalzita în interior de cioplitura consolelor si de culorile vii ale picturii murale, biserica de lemn din Ieud Deal reprezinta un vârf al artei si tehnicii de a construi biserici de lemn în Maramures.
Valoarea ei este dublata de un ansamblu pictural de cea mai buna calitate, cea mai reprezentativa opera a cunoscutului zugrav itinerant local Alexandru Ponehalschi.
Biserica a fost inclusa în 1999 de UNESCO pe lista monumentelor cu valoare de patrimoniu cultural mondial, împreuna cu alte ?apte biserici de lemn din Maramure?.
Ieudul este o comuna în judetul Maramures situata în partea de nord a muntilor Tibles.
Este asezata pe Valea Izei, între Sighet, Viseu si Borsa.

GHEORGHE BABICIU - Controlor - Societatea Maramures USA, S-a nascut in Orasul BAIA-SPRIE, Maramures
FLOARE BABICIU - Costume Populare - Societatea Maramures USA, S-a nascut in Orasul BAIA - SPRIE, Maramures

Orasul BAIA SPRIE are un insemnat trecut istoric. Urme ale unor vetre de asezari omenesti se regasesc inca din secolele unu si doi dupa Hristos.
Orasul va fi atestat documentar relativ tarziu intr-o diploma din 1329, in timpul regelui ungur Carol Robert care acorda locuitorilor primele privilegii.
Denumirea latineasca era MONS MEDIUS ceea ce in traducere inseamna Muntele Mijlociu.
Din aceasta perioada orasul isi leaga existenta de minerit si de-a lungul secolelor va apare in documente alaturi de RIVULUS DOMINARUM orasul Baia Mare de astazi, ca oras liber regesc.
In anul 1360 il gasim in documente cu numele de MONTANA NOSTRA, in 1348 sub numele de cetate CIVITAS MEDIO MONTIS, in 1390 sub denumirea de FELSOBANYA, in 1406 din nou CIVITAS de MONTE MEDIO, iar mai tarziu in secolul XIX in 1851 din nou sub numele de FELSOBANYA.
Daca Baia inseamna mina, Spria vine de la latinescul ASPER care inseamna aspru, adica cu alte cuvinte in Baia Sprie existau mine cu conditii aspre de exploatare.
Orasul BAIA SPRIE, asezat pe valea raului Sasar, la poalele muntilor Gutii, are o suprafata de 91 km patrati. Inzestrat cu un peisaj natural deosebit, a fost in secolele XVIII si XIX si statiune turistica.

IOAN BABUT - Folclor - Societatea Maramures USA, S-a nascut in Comuna CUPSENI Zona Orasului Tg. LAPUS, Maramures

Comuna CUPSENI este asezata în partea central sudica a judetului Maramures, si în cea nord-vestica a tinutului Tarii Lapusului.
Comuna este compusa din centrul de comuna, Cupseni si 3 localitati apatinatoare: Costeni, Libotin si Ungureni.
Orasul cel mai apropiat de centrul de comuna este Tg. Lapus, la o distanta de 20 km, distanta Baia Mare-Cupseni fiind de 68 km.
Legatura cu judetul Cluj se realizeaza în directia Cupseni-Gâlgau-Dej, distanta fiind de 69 km.

RODICA BABUT - Tineret - Societatea Maramures USA, S-a nascut in Satul UNGURENI Zona Lapusului - Maramures

Dragi ROMANI va asteptam cu sugestii si propuneri pentru a sprijini SOCIETATEA MARAMURES din Detroit Michigan USA.www.maramures-usa.com
ANGELA BUCIU

Web-Site Compus si Realizat de Mariana Iatagan
www.mariana-iatagan.com


Copyright © 2015 MILrOnline

de la INCEPUT- TOP